Vi d’autor

Què és un vi d’autor? És el vi que fa una gran casa elaborat pel seu millor enòleg? És el vi que respon a la filosofia de l’empresari, que pel sol fet de posar el nom a un vi es sobreentén que tindrà unes qualitats especials? Jo no sé què és un vi d’autor. Amb prou feines començo a descobrir què és un vi. Però ahir vaig tenir la sensació d’apropar-m’hi molt, al concepte. Un vi d’autor podria ser aquell que comprèn tota una filosofia de vida dins de l’ampolla. Una filosofia de vida sumada a un territori, a un clima, a una història, i una personalitat, la de l’autor.

vinya

Un vi que des que es prepara la vinya, creix el raïm, es verema, s’entra al celler, fermenta i evoluciona, respon a allò que hi busca el viticultor, i no pas a les pautes estandarditzades que s’estudien a les facultats d’enologia.

Hi ha un petit viticultor al Maresme que s’hi assembla, a tot això. Fa de pagès, cuida la vinya, la coneix, i sap què en pot treure de cada cep. Treballa set parcel·les, la majoria de vinyes velles, que li donen poc raïm. Improvisa. Pren decisions sobre la marxa. Té un criteri. Equivocat o no, els seus vins agradaran més o menys, però té un criteri i és conseqüent. Vol que els seus vins expliquin coses. Que la vinya mira a mar, que els vins siguin salins. Que són de terra endins, que ho transmetin. Que a la vinya hi conviuen 30 varietats des de fa 70 anys, doncs les verema juntes i se’n van totes cap al mateix dipòsit. Que en una mateixa parcel·la hi ha sauló i argila, doncs separa el raïm perquè cada un expressi la seva singularitat.

tina

I tot això ho fa des del coneixement que li proporcionen uns estudis de química i uns d’enologia. Em fa pensar en els bons monologuistes o els bons entrevistadors. Dominen l’escenari i sembla que improvisin, però en realitat tenen un guió molt sòlid al darrere que els dóna seguretat.

Aquest viticultor té en marxa ara mateix 15 vins. Tots del 2015, veremats fa quatre dies. N’hi ha que sortiran al mercat a finals d’any. Altres, a la primavera. I n’hi ha que reposaran en bóta i en ampolla alguns mesos, o anys. Quinze vins i quinze molt diferents. En bóta i sense bóta. Amb fermentacions malolàctiques o sense. Panses blanques del Maresme i Panses blanques del Vallès. Garnatxes blanques i negres. Pansa rosada. Malvasia. I uns quants ceps de varietats foranes que de construeix a la seva manera: merlot, syrah, malbec, cabernet, …

bota

Estic descobrint que m’agrada, aquesta manera de fer. Ja no em vull conformar a què el vi sigui bo. Vull que m’expliqui alguna cosa. I és clar que hi ha vins de grans cellers que transmeten territori. Però m’agrada més allò de la confitura i el pot petit.

Deja un comentario